Cehia preia președinția UE de la Franța, în vremuri tulburi. Războiul din Ucraina nu se va încheia în timpul acestui mandat

de: Anca Lupescu
30 06. 2022

Republica Cehă va prelua vineri președinția semestrială rotativă a Uniunii Europene, cu toate privirile îndreptate spre Ucraina, care se luptă cu forțele rusești din februarie.

Cehia vine la cârma UE

Pentru a da startul președinției, guvernul ceh se va întâlni cu comisarii europeni într-un castel pentru discuții, urmate de un concert.

Însă este puțin probabil ca această perioadă de președinție cehă – care va prelua locul Franței – să ofere mult timp liber, deoarece războiul continuă după patru luni de la invazia rusă, spun analiștii.

„Această președinție nu este pregătită pentru vremuri bună, ci pentru vremuri rele”, a declarat pentru AFP Pavel Havlicek de la Asociația pentru Afaceri Internaționale din Praga.

Această țară central-europeană de 10,5 milioane de locuitori, membră a UE din 2004, a promis să se concentreze în mare parte pe ajutorul acordat Ucrainei și pe repercusiunile războiului.

Aceasta dorește să contribuie la limitarea crizei refugiaților, să lanseze un efort de reconstrucție postbelică, să consolideze securitatea energetică, capacitățile de apărare și rezistența economică a UE și să îmbunătățească rezistența instituțiilor sale democratice.

„Toate prioritățile sunt foarte bine alese și, dacă reușim să punem pe masă cel puțin unele dintre ele, să începem discuțiile cu partenerii și să ajungem cel puțin la unele decizii, aș spune că nu vom fi pierdut timpul”, a declarat Havlicek.

Pro sancțiuni

„Cehii și-au câștigat respectul în străinătate prin faptul că au oferit ajutor Ucrainei”, a adăugat el.

De la începutul invaziei, la 24 februarie, Cehia a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni și a oferit un ajutor financiar și militar considerabil Kievului.

În cadrul UE, este, de asemenea, un susținător vocal al sancțiunilor împotriva Rusiei.

Premierul de dreapta Petr Fiala, un fost analist politic care a co-scris o carte de 992 de pagini despre UE, a declarat recent că va încerca să organizeze un summit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La eveniment ar urma să participe și țările din Balcanii de Vest, ale căror candidaturi la UE, susținute de Republica Cehă și de alte țări din regiune, au intrat recent în impas.

Însă summitul, care ar urma să ofere Ucrainei un Plan Marshall – la fel ca inițiativa SUA de a ajuta Europa de Vest să se reconstruiască după cel de-al Doilea Război Mondial – ar putea avea loc numai dacă războiul s-ar fi încheiat până atunci.

Însă analistul politic Jiri Pehe a declarat că această condiție prealabilă face ca proiectul să fie nerealist.

„Conflictul cu greu se va încheia înainte de sfârșitul președinției cehe”, a declarat el pentru AFP.

„Cred că cehii vor încerca doar să organizeze un summit pe tema Ucrainei și… să convingă alte țări să continue să ajute țara”.

Eurosceptic

Cehii nu au fost bine plasați pentru a conduce o dezbatere privind redresarea economică sau securitatea energetică, a spus Pehe. Țara se confruntă cu o inflație ridicată, nu a aderat încă la zona euro și se bazează pe energia nucleară, respinsă de unii membri ai UE, inclusiv de Germania, a adăugat el.

„Cu greu poate oferi leadership în această privință și cred că va media mai degrabă summituri sau discuții pe aceste teme, alte țări urmând să preia rolul principal”, a spus el.

Cehii tind să fie eurosceptici. Un sondaj realizat în martie de agenția STEM la comanda guvernului a arătat că doar 36% dintre ei sunt mulțumiți de UE.